Sök på sidan

Alternativ till bioavfallspåsar av papper

Enligt de uppdaterade avfallshanteringsföreskrifterna ska bioavfallet från boende läggas i endera papperspåsar eller i biologiskt nedbrytbara påsar som uppfyller EN 13432 standarden fr.om. 19.7.2023.

Med biologiskt nedbrytbara påsar som uppfyller EN 13432 standarden avses påsar för bioavfallet som tillverkats av stärkelse eller bioplaster som nedbryts i biogasanläggningars rötningsprocess, utan att det kvarstår mikroplaster i rötresterna eller annat problem för biogasanläggningen.

OBS! Det är förbjudet att använda en bioavfallspåse av bioplast som saknar certifiering enligt EN 13432 standarden, eftersom dessa biopåsar förstör hela rötningsprocessen i biogasanläggningarna genom att fastna i maskineriet och bildar geléaktiga klumpar rötningsmassan. Biopåsar av plast som saknar certifiering enligt EN 13432 standarden lämpar sig endast för att användas vid kompostering av matavfall.

Godkända bioavfallspåsar av stärkelse eller bioplast är alltid märkta med EN 13432, endera på försäljningsförpackningen på butikshyllan eller i nätbutikens produktbeskrivning.

– ÖSTERBOTTENS AVFALLSNÄMND

ekoso-logo-inv.png

Ta kontakt

Telefon

(06) 786 3737

E-post

info(a)ekoso.fi

Postadress

Österbottens avfallsnämnd

PB 41

68601 Jakobstad

Finland

Besöksadress

Skolgatan 25-27 C

Jakobstad

DATASKYDDSBESKRIVNING

» Dataskyddsbeskrivning (pdf)